Global Children's Designathon i ove godine u Zagrebu: djeca dizajniraju rješenja za bolju budućnost paralelno s 1.000 djece iz 30 gradova svijeta!

JCI Croatia je u suradnji s Designathon Works Zagreb timom organizirala Global Children's Designathona 3. studenog 2018 u prostorijama HUB385, Petračićeva 6; od 10h do 17h. Tijekom tog vrlo posebnog dana, preko tisuću djece u 30 gradova diljem svijeta od Melbourna do Bogote preko Amsterdama i Johannesburga istovremeno je sudjelovalo u dizajniranju kreativnih rješenja vezanih uz uništavanje šuma, a što je vezano uz 15. UN-ov cilj Globalnog održivog razvoja: Život za kopnu.

Djeca započinju dan istraživanjem tematike deforestacije ili krčenja šuma i povlačenjem paralele u kontekstu zagađenja zraka, ugrožavanja biljnih i životinjskih vrsti i gubitkom staništa. Nadalje, fokusiraju se na razradu i skiciranje ideja i potom graditi prototipe svojih ideja pomoću pištolja za lijepljenje, mini-motora, micro:bitova, LED lampica, senzora i recikliranih materijala. Putem internetske veze će biti u kontaktu s timovima u drugim zemljama diljem svijeta, a na kraju dana će prezentirati svoje izume stručnjacima, roditeljima i javnosti. Cijeli proces slijedi korake Designathon metode, jedinstvene metode edukacije budućnosti koja djecu diljem svijeta uči koristiti svoju kreativnost i nove tehnologije pri dizajniranju budućnosti. Metoda kombinira Design Thinking i Maker Education principe za koje možemo konstatirati da svojom popularnošću rastu kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Pomoću ove inicijative djeca imaju priliku nadograditi svoje kreativno i kritičko promišljanje, komunikacijske vještine, suradnju, tehničku pismenost…i na taj način biti spremniji za oblikovanje budućnosti.

Djeca u cijelom svijetu zabrinuta su za društvo i budućnost planete. Njihove inovativne ideje oko stvarnih problema su vrijedne i fukusiraju se na budućnost. Ponekad toliko inovativne i vrijedne da ih kompanije prihvaćaju i razvijaju u proizvode ili usluge, kao što je nedavno slučaj u Nizozemskoj.

U Zagrebu organizacija ovog eventa ne bi bila moguća bez podrške srebrnih partnera: Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske i Feria-projekt te partnera prijatelja: IBM Hrvatska, HUB385, Zvona catering, Cedevita, WWF Adria, JCI Zagreb, Igepa Plana, Cerovski Print.